Bacak ağrısı ile birlikte olan bel ağrılarının en sık rastlanılan nedeni bel fıtığıdır. |
Bel Ağrısı
Ağustos 7, 2014Bel Kayması
Ağustos 7, 2014Bel Fıtığı
Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir ?
Bel fıtığın belirtileri, fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Eğer diskteki kabarıklık hafifse ,hastada sadece zaman zaman oluşan bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa, bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu safhada hastaya ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların verilmesi,ağırlık kaldırmaması, belini zorlayacak hareketlerden kaçınması, bel kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapması, ortopedik yatak kullanması önerilmektedir..
Diskteki kabarıklık belirginse(protüzyon safası ) ve sinir köküne de bası yapmışsa hasta; belinden bacağına yayılan , öksürmek, hapşırmak ve ıkınmak gibi bazı hareketlerle şiddetlenen ağrıdan şikayet edecektir. Ağrı basıya uğrayan sinir kökünün seviyesine göre, uygun alana yani topuğa veya ayak baş parmağına kadar yayılabilir. Ağrı ile birlikte , bacakta, ayak tabanında veya ayak üzerinde hatta ayak parmaklarında karıncalanma ve uyuşmalar olabilir.
Sıkışma daha ileri safhada ve sinir kökü uzun süre basıya maruz kalmış ise siyatik sinirin hareketleri sağlayan liflerİ zarar görmüş olacağından ayağın yukarıya veya aşağıya doğru hareketlerinde kuvvet azalması ve güçsüzlük de ortaya çıkacaktır.
Sinir kökü sıkışmasına bağlı gelişen bulgu ve belirtiler:
- Bacağa yayılan ağrı
- Öksürmek, ıkınmak hapşırmakla ağrıda artma
- Çok uzun süre herhangi bir pozisyonda ( ayakta durma, oturma, yatma gibi ) kalmak tipik olarak ağrıyı artırır.
- Belde eğrilikler ( skolyoz ) oluşabilir. Vücut refleks olarak ağrıyı hafifletmek için karşı tarafa eğilir.
- Sıkışan sinir kökünün beslediği alana uyan bölgede uyuşukluk gibi duyu değişiklikleri.
- Sıkışan sinir kökünün seviye ve tarafına göre sağ veya solda ayak, parmaklar veya bacakta ortaya çıkan kuvvetsizlik
Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?
Günümüzde manyetik rezonans (MR) ile bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir.
Bel Fıtığı Tedavisinde Mikrocerrahi – Mikrodiskektomi Nedir?
Klasik(açık) bel fıtığı ameliyatları sonucu hastaların tam olarak iyileşememeleri, uzun süre ağrı çekmeleri, işlerine geç dönmeleri gibi nedenlerden dolayı mikrodiskektomi metodu bulunmuştur. Mikrodiskektomi metoduyla hastaların ayağa kalkış ve işlerine dönüş sürelerinin kısalmış olması hastalar için önemli bir avantajdır. Ancak bu teknik özel eğitim, özel mikroskop ve özel aletler gerektirmektedir.
Bel fıtığında uygulanan mikrocerrahi metoduyla hastalar ameliyat olduktan altı saat sonra ayağa kalkıp yürümekte ve bir gece hastanede yattıktan sonra evlerine gidebilmektedir.
Mikrodiskektomi sayesinde sadece bir buçuk-iki santimlik bir kesi yapılmakta ve ameliyat sonrası cilt yüzeyine dikiş konmamaktadır. Ameliyatın gelişmiş mikroskoplar altında yapılması ameliyat bölgesindeki sinirlerin 25 veya 40 büyütmeyle daha net görülmesini sağlamakta ve böylece sinirlere hasar verme riskini sıfıra indirmektedir.