Bel Kayması nedir?
Omurga, omur denilen birbirine bağlı kemiklerden oluşur. Üstteki omur alttaki omur üzerinden öne doğru kayabilir. Bu duruma “bel kayması” ya da“spondilolistezis” denir. Kaymaya bağlı olarak omur etrafındaki sinirleri ve dokular zedelenebilir. |
Bel Fıtığı
Ağustos 7, 2014Lomber Dar Kanal
Ağustos 7, 2014Bel Kayması
Bel kayması neden ortaya çıkar, kimlerde daha sık görülür?
Omurların zamanla yıpranması bel kaymasını tetikleyebilir, ayrıca sporcu yaralanmaları, kazalar, tümörler, bel kaymasına neden olabilir. Zor geçen bazı doğumlarda bel kayması ortaya çıkabilir. Yaşlanma da bel kaymasının önemli nedenlerinden biridir
Bel kaymasının belirtileri nelerdir?
Bel kayması, sorunu olan çoğu hastanın şikayeti olmadığından hasta bunu fark etmeyebilir .Bazen başka bir nedenle çekilen bel filminde tesadüfen saptanabilir.Bununla birlikte bel kaymasının en sık beliritisi kalçanın hemen üstündeki bel çukurunda hissedilen ağrıdır. Eğer klinik bulgu var ise bunlar, bel ağrısı, kaba etlerde ağrı, bel kaslarında gerginlik ve daha nadiren bacaklarda uyuşma ve ağrı (siyatik ağrısı) ve ayaklarda kuvvet kaybı şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrılar genellikle ayakta durma, yürüme ve diğer aktiviteler ile artarken, istirahat ve öne eğilmekle ile azalır. Tüm bunlar hastanın günlük hayatını olumsuz yönde etkiler.
Bel kayması tanısı nasıl konur?
Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten ve muayenenizi yaptıktan sonra röntgen filminizi isteyecektir.Eğer röntgen filminde omurlarda kayma tesbit edildiyse, sıkışan omurilik ve sinirleri değerlendirmek , uygun tedaviyi belirlemek için bel MR’ ı gerekli görülebilir.
Bel kaymasının tedavisi nasıl yapılır?
Sadece bel ağrısı varsa ve kayma miktarınız fazla değil ise ilk seçilecek tedavi yöntemleri;istirahat, ağrı kesici ilaçlar ,geçici bel korsesi kullanımı ve fizik tedavidir.
Ağrı şiddetli olduğunda ya da hasta ameliyatı kabul etmediğinde, ağrıyı gidermek için ağrılı omurlar arasına enjeksiyon(epidural steroid) yapılabilir. Bu işlem hastada sadece geçici bir rahatlama sağlar.
Cerrahi tedavi:
Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ile yakınmaları geçmeyen hastalarda cerrahi tedavi gerekli olabilir. Kayma nedeni ile omurilik basısı var ise ve bu da ciddi nörolojik hasara(düşük ayak, idrar kaçırma) neden oluyorsa erken cerrahi müdahale de gerekebilir..
Bel kaymasında tercih edilen cerrahi yöntem spinal füzyondur. Aynı zamanda omurilik basısı var ise bunu rahatlatmak için bası yapan dokular temizlenir.
Bel MR Görüntüsü | Ameliyat Öncesi | Ameliyat Sonrası |
L4 omurun L5 omuru üzerinde öne doğru kayması (a,b),ameliyat sonrası vidalar yardımıyla L4 ve L5 omurlarının tekrar aynı hizada olması sağlanmıştır