Gerilim Baş Ağrıları

Migren
Eylül 10, 2014
Toplumda en sık rastlanan baş ağrılarını oluşturur. Görülme sıklığı olarak %30-80 arasında denebilir. Kadın ile erkek arasında önemli bir fark yoktur. Çevresel faktörlerin değişmesi, aşırı sorumluluk yüklenme, düş kırıklıkları, ailesel ve ekonomik sorunlar gibi insan yaşamındaki önemli değişiklikler sonucu yüz, baş ve boyun kaslarının sürekli gerilmesi ile ortaya çıkan şiddetli baş ağrısıdır. Çoğu kez hasta kendi kendisine migren tanısı koyar.
Gerilim baş ağrısının en önemli özelliği genellikle boyun bölgesinden başlayarak tepeye doğru yükselmesi ve başı çember şeklinde sararak seyretmesidir. Hastalar çoğu kez bu durumu başın cendereye alınmış gibi sıkıştırılması şeklinde nitelendirirler. Gerilim baş ağrısı %10 oranında tek taraflıdır. %20 hastada zonklayıcı karakterdedir. Daha yaygın bir seyir gösterir. Gün ilerledikçe şiddetlenir. Saatler boyunca sürer gider. Migrende ağrı öncesinde görülebilen görme bozukluğu ve diğer belirtiler gerilim baş ağrısında yoktur.
Gerilim baş ağrısında baş, boyun ve omuz bölgesi kaslarında basınç uygulamakla yansıyan ağrının ortaya çıkmasına neden olan tetikleyici noktaların (trigger points) ortaya çıkması önemli bir bulgudur. Son zamanlarda yapılan yayınlarda gerilim baş ağrısında tedavide başarıyı arttırmak için bu tetik noktaların da tedavi edilmesi gerektiğini savunan yayınlar mevcuttur.
Gerilim baş ağrısında tedavide daha çok kas gevşeticiler ve antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Yine gevşeme egzersizleri de bu hastalarda tedavide etkili olabilmektedir. Varsa mutlaka tetik noktaların da tedavisi gerekir. Son yayınlarda başın öne olan postüründeki değişikler de bu ağrılara neden olarak gösterilmiştir. Mutlaka postürün de düzeltilmesi gerekmektedir. Ayrıca TENS, akupunktur, masaj ve psikoterapi de etkili olabilir. Relaksasyon müzikleri dinlenmelidir. Yine botox enjeksiyonları tedavide düşünülmelidir.